Αγαπητά μέλη του Β.Ε.Α,

Απευθύνομαι σε εσάς, με την ιδιότητα του Διευθυντή του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, για να σας ενημερώσω, σχετικά με τις νέες δυνατότητες που σας παρέχει το Κέντρο μας, καθώς και τις ωφέλιμες για εσάς, υπηρεσίες του. Πολύ απλά και συνοπτικά, θα έλεγα ότι σας βοηθάμε να λύσετε τις διαφορές/αντιδικίες σας,  με τρόπο σύντομο, απόρρητο και οικονομικά προσιτό.

Η Διαμεσολάβηση που εφαρμόζει το Κέντρο μας, θεσπίστηκε με το νόμο 3898/2010 και είναι μία διαδικασία επίλυσης ιδιωτικών και εμπορικών διαφορών, εκτός δικαστηρίου. Είναι σύντομη (το βασικό στάδιό της διαρκεί μόλις μία ημέρα) και οδηγεί σε συμφωνίες με αυξημένη δεσμευτική ισχύ (εκτελεστότητα), ίδια με αυτή των δικαστικών αποφάσεων.

Στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης συμμετέχουν:

  • εσείς που έχετε τη διαφορά και η άλλη πλευρά που την έχει μαζί σας (Πολίτης, Επαγγελματίαςή Επιχείρηση),
  • οι Δικηγόροι (ο δικός σας και αυτός της άλλης πλευράς) και
  • ένας ειδικός επιστήμονας, ο Διαμεσολαβητής, τον οποίο επιλέγετε από κοινού τα δύο μέρη, από τον ειδικό κατάλογο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Διαμεσολαβητής, βοηθά όλους, ισότιμα, να αποφορτιστούν, να σκεφτούν τις πρακτικές τους ανάγκες, να κάνουν αποτελεσματικό και παραγωγικό διάλογο και να διαμορφώσουν λύσεις που τους ωφελούν αμοιβαία.

Η Διαμεσολάβηση εφαρμόζεται πανελλαδικά με επιτυχία σε εκατοντάδες υποθέσεις από το 2013.

Το Β.Ε.Α., το πρώτο Επιμελητήριο που υποστήριξε έμπρακτα τη Διαμεσολάβηση, ήδη από το 2012, ίδρυσε το Κέντρο Διαμεσολάβησης Β.Ε.Α. με σκοπό να παρέμβει αποτελεσματικά, διευκολύνοντας μέσω αυτής την επίλυση- σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόστος- πολλών από τα προβλήματα των Επιχειρηματιών, των Εμπόρων, των Βιοτεχνών και των Πολιτών μέσω αυτής, λειτουργώντας, σύμφωνα και με το σκοπό του, προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και του επιχειρείν.

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης, το οποίο λειτουργεί στην έδρα του Επιμελητηρίου (Ακαδημίας 18 & Βουκουρεστίου – 4ος όροφος, τηλ. 210 36.80.733) και ώρες 10.00 – 14.00, είναι στη διάθεσή σας, καθώς και στη διάθεση των Πολιτών και των Δικηγόρων, για σχετική ενημέρωση για τη Διαμεσολάβηση και τις πρακτικές πολλαπλές εφαρμογές της. Και φυσικά αναμένει να φιλοξενήσει και να διευκολύνει τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης για κάθε ιδιωτική ή εμπορική διαφορά σας, όπως ενδεικτικά:

  • Εμπορικές διαφορές (εξόφληση οφειλών μεταξύ συνεταίρων, εμπόρων και πελατών, εμπόρων και προμηθευτών),
  • Τραπεζικές Διαφορές και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις διακανονισμού οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες,
  • Αποζημιώσεις από Αυτοκινητικά ατυχήματα,
  • Υποθέσεις Ιατρικής Ευθύνης,
  • Διαφορές Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας (σήματα, ευρεσιτεχνίες, πνευματικά δικαιώματα),
  • Διαφορές από εκτέλεση συμβάσεων κάθε είδους λόγω μη τήρησης των συμβατικών όρων,
  • Εργατικές  Διαφορές μεταξύ Εργοδοτών και Εργαζομένων, πλην των ζητημάτων που διέπονται από διατάξεις αναγκαστικού Δικαίου,
  • Οικογενειακές Διαφορές, όπως για τη ρύθμιση διατροφής συζύγου/τέκνου, τη ρύθμιση περιουσιακών στοιχείων και οικογενειακής στέγης, εξαιρουμένων των διαφορών για τις οποίες ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική υπαγωγή στα δικαστήρια και έκδοση δικαστικής απόφασης, όπως η διαδικασία λύσης του γάμου,
  • Τεχνικές Διαφορές από ιδιωτικά έργα, με δυνατότητα συμμετοχής εμπειρογνωμόνων,
  • Διαφορές που προκύπτουν στο χώρο εργασίας, με σκοπό την επίλυση διενέξεων μεταξύ συνεργατών, Διευθυντών Τμημάτων, συνεταίρων κ.α. (πρόκειται για την αναφερόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία διαμεσολάβηση στο χώρο εργασίας ή workplace mediation).

Το Κέντρο μας, παρέχει άρτια εξοπλισμένους και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, για την πραγματοποίηση Ιδιωτικών και Εμπορικών Διαμεσολαβήσεων, καλύπτοντας τις ανάγκες τις δικές σας, των Δικηγόρων σας και των Διαμεσολαβητών, ώστε να μπορεί να διεξαχθεί ομαλά, σωστά και αποτελεσματικά η Διαμεσολάβηση για την υπόθεσή σας.

Για περαιτέρω πληροφορίες πάνω στη Διαμεσολάβηση, στο Κέντρο Διαμεσολάβησης του Β.Ε.Α. και στις Υπηρεσίες που προσφέρουμε, σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του www.diam-acsmi.gr ή να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Κέντρου, στο τηλέφωνο 210.36.80.733, προκειμένου να προγραμματιστεί μαζί σας μία ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία του Κέντρου μας.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Διαμεσολάβησης του Β.Ε.Α.

Σπύρος Αντωνέλος
Διαμεσολαβητής, Δικηγόρος, Εκπαιδευτής, Συγγραφέας